YAPI DENETİM
Yapı Denetim Nedir?
Yapı Denetimi 4708 sayılı Kanun ile yasal hale gelmiş olan, yapı üretimi sırasında inşaat yapımına izin verilen “Yapı Ruhsatı” belgesinde belirlenip imza altına alınarak yapıyı tüm imalat safhalarında denetleyen bir sistemdir.
Yapı denetimi firmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisans almış firmalardır. Gerekli şartları yerine getirmiş ve asgari personeli bünyesinde barındıran firmalardır. Teknik yönden bir yapının denetimini her aşamada tam olarak yapabilecek yeteneğe sahiptirler.
Yapı denetimi firması arsa sahibi adına ruhsat eki olan projelere uygun olarak yapının imal edilmesini denetleyen, hafriyat işlerinden başlamak üzere, binanın parsel içerisinde doğru yere kurulması, yüksekliklerinin ayarlanması, temel izolasyonu ve temel modellemesinden başlayarak kalıp işçiliğinden demir işçiliğine tüm aşamaları denetleyen, yapının kaba işlerinden ince işlerine kadar tamamı kontrolünden ve onayından geçen teknik alt yapısı sağlam firmalardır. Arsa sahibi adına müteahhit firmayı veya taşeronu denetler. Kanuna göre yapı denetimi firmasının hizmet sözleşmesinin karşı tarafı arsa sahibidir.
Yasalar çerçevesinde yapı sahibinin malı yapı denetim firmalarına emanet edilmiştir.
Yapı İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesini inceleyebilirsiniz; https://yapiisleri.csb.gov.tr/haberler
Yapı Denetimi Hakkında Kanun; https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4708.pdf
https://yapiisleri.csb.gov.tr/kanunlar-i-507
Yapı Denetimi Hakkında Yönetmelikler; https://yapiisleri.csb.gov.tr/yonetmelik-i-508
Yapı Denetimi Hakkında Genelgeler; https://yapiisleri.csb.gov.tr/genelgeler-i-6255
Yapı Denetim hakkında KHK’lar; https://yapiisleri.csb.gov.tr/khk-i-509
Yapı Denetim Hakkında Tebliğler; https://yapiisleri.csb.gov.tr/teblig-i-90234
Yapı Denetim Daire Başkanlığı Mevzuatı; https://yapiisleri.csb.gov.tr/yapi-denetimi-daire-baskanligi-mevzuati-i-90235
Enerji Kimlik Belgesi; binanızın enerji sınıfının belirlendiği bir belgedir.Bu belge ile kullandığınız yakıt harcadığınız enerji ve doğaya yaydığınız sera gazı emisyonu hesaplanıp binanızın doğa dostu olup olmadığı tespit edilir.
Bu belgeye kısaca EKB belgesi de denilmekte olup 01.01.2011 Yılından itibaren zorunlu hale getirilmiştir. 2011 yılından sonra Ruhsat almış binaların YAPI RUHSATI ve YAPI KULLANMA İZNİ alma aşamasında istenmektedir. Enerji Kimlik Belgesi ile Yapınızın enerji ihtiyacını Sera Gazı emisyonunu Yapıda kullanılan yakıt cinsini vb. bütün Yapı Sistemlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırlamış olduğu bir veritabanına yüklenmektedir.Bu veritabanında Türkiye’nin her yerinden girilen bilgiler Türkiye Geneli gereken yakıt cinsiyle beraber harcanan Enerji Miktarının hesaplanmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda Enerji Kimlik Belgesi, Türk kanun ve yönetmeliklerine göre zorunlu göstergedir. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı Binalarda Enerji Performansı (BepTR) yönetmeliğinde tanımlanmış ve 1 Ocak 2011’tarihi itibari ile 50 m² üzeri inşaat alanına sahip tüm binalara çıkarılması zorunlu hale gelmiştir.
Enerji Kimlik Belgesi, verildiği binanın Enerji Performansını göstermektedir ve tıpkı beyaz eşyalardaki gibi A ve G harfleri aralığında bir Enerji Sınıfı alır. A verimli binayı, G ise verimsiz binayı sembolize etmektedir. Burada şuna dikkat etmek gerekmektedir. Bir bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını tam olarak sağlıyorsa C enerji sınıfını alır. Eğer olması gereken standartlardan daha iyi bir yapı ise B ve A enerji sınıflarını alabilmektedir. Yani C enerji sınıfı binanın olması gereken azami standartları sağladığını göstermektedir. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Türkiye’de yeni yapılan binaların yapı kullanım izinlerinin çıkarılabilmesi için Enerji Kimlik Belgesi’ni çıkartmak zorunlu olmuştur.
Yeni binalara Enerji kimlik Belgesi düzenlenebilmesi için bina enerji sınıfının azami C olması gerekmektedir. Eğer bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını karşılamıyorsa binanın enerji sınıfı C’nin altında olacaktır. Böylece Enerji Kimlik Belgesi düzenlenemeyeceği için yapı kullanım izni de alamamaktadır. Belgenizin belge numarasına mutlaka dikkat edin bakanlık tarafından yapılan denetlemelerde belge numarası geçersiz olan EKB’ler tespit edilmiştir. Ve bu binaların belgelerini en geç 1 yıl içinde yeniletmeleri istenmektedir. Sizde bu tip bir durumla karşı karşıya kalmamanız için belgenizi hazırlayan firmalardan öncelikle belge numarasını isteyip belgenizi bakanlığın web sitesinden sorgulatın.
Mevcut binaların Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları için ise 2017 yılına kadar süre tanınmıştır. Mevcut binalarda enerji sınıfı sınırlaması bulunmamaktadır. Yani mevcut binanın enerji sınıfı C sınıfının altında çıkabilir. Fakat 2017 yılından sonra yapılacak düzenlemeler ile binaların enerji sınıfına göre bir vergilendirme sistemi getirileceği bilinmektedir.Ayrıca 2017 yılından sonra tüm bina alım – satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olacaktır. Böylece satın alan veya kiralayan aldığı yapının Enerji Sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecektir. Ayrıca Enerji Sınıfı yüksek olan binaların yalıtımı, cam-pencere sistemleri ve ısıtma-soğutma-havalandırma sistemlerinin kaliteli ve verimli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle Enerji Sınıfı yüksek olan binalara olan talep gün geçtikçe artacak ve bu da mutlaka yapı fiyatlarına yansıyacaktır.
Akustik (Ses Yalıtım) Raporu hakkında yönetmelikle ilgili bilgi için; https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=23616&mevzuatTur=KurumVeKurulusYonetmeligi&mevzuatTertip=5